green lab

RD Zdiby, pohled od jihu (foto Martin Čeněk)


RD Zdiby, pohled od jihu (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, pohled od severozápadu (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, pohled od jihovýchodu (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, detail fasády (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, detail terasy (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, schodiště (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, koupelna 1 (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, koupelna 2 (foto Martin Čeněk)
RD Zdiby, schéma hmot
RD Zdiby, pohledy
RD Zdiby, půdorysy

RODINNÝ DŮM VE ZDIBECH


Autor ing. arch. Martin Čeněk
Typ projektu realizace
Rok 2010
Spolupráce ing. Martin Trmal, ing. Martin Růžička – Penatus (výrobní dokumentace) / ing. Jan Margold a ing. Roman Forfera (statika) / ing. Roman Schneider (vytápění) / ing. Martin Janko (vzduchotechnika) / Jiří Holub (zdravotechnika) / Petr Mánek (elektro)
Lokalita Zdiby, Česká republika
Pozemek ze severu chráněný lesem a k jihu se mírně svažující do polí byl svou polohou ideální pro energeticky úsporný dům. Nakonec pro mladou rodinu vznikla dřevostavba, která je z energetického hlediska blízko hranice pasivního standardu a snaží se využívat přírodní materiály. Hlavně ale má být jednoduchá a racionální, což je rovněž velmi podstatné pro udržitelnou architekturu.
Domek je orientován souběžně se sousedním katalogovým domem, ke kterému sice vytváří jasný kontrast, ale nemá ambici jej – ani opticky – přebíjet. Svou orientací na pozemku vytváří bariéru mezi silnicí ze severu a velkou zahradou na jihu.
Podstatou je několik jednoduchých hmot, složených v kompaktní tvar. Celé 2.NP je obloženo dřevěnými zkosenými palubkami, které jsou i na stínících panelech a na zábradlí terasy. Patro je usazeno na dvou příčných šedých stěnách, přes které je mírně vykonzolováno. Mezi ně je pod objem patra vsunuta hmota přízemí a samostatná hmota zahradního skladu, obě červeně omítané. Krytý prostor mezi nimi slouží jako carport.
Na jih do zahrady se dům otevírá terasou, s níž je hlavní obytný prostor domu opticky spojen velkým bezrámovým prosklením stíněným proti letnímu slunci. Na sever je pak hmota kompaktnější a je charakterizována pásovým oknem nad rovinou ploché střechy, které poskytuje horní severní světlo koupelnám. Zároveň tato zvýšená šikmá část střechy slouží k ideálnímu osazení solárních kolektorů.
Vnitřní uspořádání se snaží o otevřenost obytných prostor, posuvné panely nabízí možnosti spojování či uzavírání zón domu. Naopak komunikace byly minimalizovány. V centrální části domu je hlavním prvkem lehké schodiště zavěšené na nerezových táhlech.
Konstrukčně je dům je řešen jako jednoduchá sloupková dřevostavba, všechny konstrukce jsou difúzně otevřené a spoje vzduchotěsné. Prosklení, včetně velkého okna v obývacím pokoji, je vyrobeno z kvalitních izolačních trojskel.
O vytápění se stará malý elektrický kotel a nízkoteplotní podlahové vytápění v přízemí doplněné o deskové radiátory v patře. Užitková voda je ohřívána v samostatném zásobníku využívajícím teplo ze solárních panelů na střeše. K větrání slouží rekuperační jednotka s rozvody v podhledech. Jelikož tepelné ztráty domu jsou velmi nízké a zcela pokryté těmito systémy spolu se zimními solárními zisky přes prosklení obývacího pokoje, krb v obývacím pokoji slouží již jen ke zpříjemnění zimních večerů.

Autor: Ing. arch. Martin Čeněk
související odkazy
Martin Čeněk