green lab

California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)


California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)
California Academy of Sciences (zdroj: Renzo Piano Building Workshop)

CALIFORNIA ACADEMY OF SCIENCES


Autor Renzo Piano Building Workshop - Mark Carroll, Olaf de Nooyer, Shunji Ishida a další
Typ projektu realizace
Rok 2000-2008
Spolupráce Stantec Architecture (San Francisco)
Lokalita San Francisco, USA
Hlavním cílem nové budovy Akademie v Golden Gate Park je zajistit optimální podmínky pro výstavní, vzdělávací a výzkumné účely a to vše pod jednou střechou. 11 budov z let 1916 až 1976 muselo být strženo, aby uvolnily cestu nové budově.

Poslání Akademie "Zkoumat, vysvětlovat a chránit přírodní svět" učinilo tento projekt ideální příležitostí pro implementaci principů udržitelné architektury. Součástí integrálního návrhu je energeticky úsporný systém vytápění a chlazení, výběr stavebních materiálů, recyklace stavebních materiálů původních budov, návrh přirozeného osvětlení, ventilace, úsporného využití vody a využití dešťové vody. Téma trvale udržitelného rozvoje je i součástí filozofie expozice a jejího provozu. Návštěvníci tak mohou vidět a pochopit jednotlivé principy udržitelné architektury přímo v praxi.

Architektonický návrh zachovává umístění a orientaci původní budovy a podobně jako u staré budovy jsou všechny funkce orientovány podél centrální piazzy. Dvě kulové expozice - Planetarium Dome a Rainforest Biosphere se nachází v návaznosti na centrální piazzu a společně s rekonstruovaným vstupem do Steinhart Aquarium representují celou Akademii - Vesmír, Zemi a Oceán. Tyto tři prvky "vytlačují" střechu směrem vzhůru a vytváří tak zvlněnou střešní krajinu Akademie. Střecha o ploše 2,5 akru je osázena devíti druhy místní suchomilné vegetace, které nevyžadují závlahu - přesahuje přes obvod budovy kde poskytuje stín a ochranu před deštěm. Ve střeše je zaintegrováno 55 000 fotovoltaických článků, které dodávají 10% potřebné energie a které tvoří součást expozice.

California Academy of Sciences je jedním z deseti pilotních projektů udržitelné veřejné výstavby Odboru životního prostředí města San Francisco. Certifikačním systémem LEEDS (Leadership in Energy and Environmental Design) obdržela nejvyšší ohodnocení LEEDS Platinum.

Autor: Ing. arch. Dalibor Hlaváček
Zdroj: Renzo Piano Building Workshop, California Academy of Sciences